
KEY QUESTION: What are the education requirements for County Judges and County 
Commissioners? 
 
MAIN REFERENCE POINTS: 

Judges:  Texas Government Code Sections 56.006 and 74.025. The State of Texas 
delegated to the Court of Criminal Appeals the authority to establish the rules of 
judicial education.  
 
Code of Criminal Procedure, Article 17.024 details requirements for Judges who 
perform magistrate duties, available at https://bit.ly/judicialeducation. 
 

 Commissioners:  Texas Local Government Code 81.0025 

TALKING POINTS: 
Judges: 

1. Each County Judge performing judicial functions will, as an official duty: 

a) complete before taking office, or within one year after taking office, at least 30 hours 
of instruction in the administrative duties of office and substantive, procedural, and 
evidentiary laws unless the Judge has previously complied with this requirement and 
has been absent from the bench less than one year before taking the present office;  

 
b) each fiscal year thereafter complete at least 16 hours of instruction in substantive, 

procedural, and evidentiary laws, and court administration. 
 

2. Instruction credit completed during any fiscal year in excess of the minimum number of 
hours required may be applied to the following fiscal year’s requirement. 
 

3. The Court of Criminal Appeals website provides a list of program sponsors approved by 
the Court of Criminal Appeals Education Committee and the County Judges Education 
Committee for Constitutional County Judges that can be utilized to satisfy the education 
requirements. To view the list in full, go to: https://bit.ly/judicial-ed-sponsors or scan the 
QR code above. 
 

4. There are additional requirements for a County Judge who performs magistrate 
duties. Code of Criminal Procedure Art. 17.024 requires the completion of an eight-hour 
judicial education course on the duties of a magistrate, including duties with respect to 
setting bail in criminal cases. After the initial eight-hour training, Judges will need to take 
a two-hour judicial education course on the duties of a magistrate in each subsequent 
state fiscal biennium in which the Judge serves.  

5. A Constitutional County Judge is exempt from the continuing judicial education 
requirement for any fiscal year for which the Judge files an affidavit with the registrar 
stating that the Judge does not perform judicial functions. 

 

https://bit.ly/judicialeducation
https://bit.ly/judicial-ed-sponsors


Commissioners: 

1. A County Commissioner must successfully complete at least 16 classroom hours of 
continuing education in the performance of the duties of County Commissioners at least 
once in each 12-month period. 

2. The continuing education courses must be certified by an accredited public institution of 
higher education. 

3. A Commissioner is entitled to carry forward from one 12-month period to the next no 
more than eight continuing education hours that the Commissioner completes in excess of 
the required 16 hours. 

4. For the purposes of removal from office under Subchapter B, Chapter 87 of the Local 
Government Code, "incompetency" in the case of a County Commissioner includes the 
failure to complete hours of continuing education. 

5. Senate Bill 230, 87th Legislature, amended Section 81.0025(a), Local Government Code, 
to authorize online continuing education for Commissioners upon approval of the 
Commissioners Court, except for a County Commissioner in the first 12-month period of 
the Commissioner’s first term. Please note, the Commissioners Court needs to adopt an 
order to permit CJCAT credit for online continuing education for its County 
Commissioners. 

6. This section does not apply to a County Commissioner who:                
a) serves in a county with a population of 1.3 million or more;           
b) meets at least one of the following requirements:  

i. has served continuously for 12 years or more; or  
ii. is an attorney licensed to practice law in this state for 12 years or 

more and has completed at least 64 hours of continuing education 
approved by the County Judges and Commissioners Association of 
Texas; and  

c) attends at least 15 hours of staff briefing on continuing education subjects 
in each 12-month period as approved by the County Judges and 
Commissioners Association of Texas. 

In addition, this section does not apply to a County Commissioner who serves in a county 
with a population of 225,000 or more and who: 

a) has served continuously for 12 years or more; and 
b) in the 12-month period, completes at least three semester credit hours of 

graduate-level coursework in a field of study directly related to county 
government with a grade of B or higher in each course completed during 
the period.  

 


